Serdecznie witamy wszystkich naszych czytelników w kolejnej odsłonie naszych felietonów poświęconych kulturystyce, oraz wszelkim sportom, w których duże obciążenia fizyczne są na porządku dziennym. W niniejszym artykule zajmiemy się tematem: aminokwasy bcaa – czym są, jak działają na nasz organizm, czemu i jak je stosować, oraz, czy są one niezbędnym suplementem dla wszystkich poważnych sportowców. Czym są więc aminokwasy bcaa? Są to aminokwasy rozgałęzione, które stanowią prymarny budulec białek ciała ludzkiego. Przy znacznym wysiłku (na przykład w trakcie treningu kulturystycznego) gdy organizmowi zaczyna brakować źródeł energii, zaczyna on pobierać ją bezpośrednio z białek budujących mięśnie. Spalane są wówczas trzy typy: l-leucyna, l-walina i l-izoleucyna. Są to właśnie trzy podstawowe aminokwasy bcaa. A żeby więc powstrzymać rozpad białek (w treningu chodzi nam przecież o rozwój mięśni i wypełnianie mikroszczelin we włóknach mięśniowych właśnie białkiem), niezbędne jest dostarczenie aminokwasów syntetycznych z zewnątrz (o ile nie przyswajamy odpowiedniej ilości glukozy w trakcie treningu). Aminokwasy bcaa polecane są wszystkim zaawansowanym sportowcom, zwłaszcza osobom nastawionym na budowanie masy mięśniowej. Właściwe dawkowanie zależy od masy ciała sportowca (patrz tabelka na końcu artykułu).